Funkcjonariusze w roli ofiar zachodnich kapitalistów? Nieprawidłowości przy zakupach sprzętu realizowanych przez Wydział Zaopatrzenia Technicznego Zarządu Łączności Ministerstwa Spraw Wewnętrznych w latach 1957–1964 - Benken, Przemysław (Aparat Represji w Polsce Ludowej 1944-1989, 2023)
W maju 1964 r. Wydziałem Zaopatrzenia Technicznego i Zarządem Łączności MSW wstrząsnął skandal związany z przypadkowym ujawnieniem nieprawidłowości, które przez kilka lat miały miejsce w tej jednostce. Polegały on m.in. na przyjmowaniu przez wysokich oficerów Wydziału Zaopatrzenia Technicznego i Zarządu Łączności, podczas uzgadniania zamówień na dostawy sprzętu u firma zachodnioeuropejskich, pieniędzy, dóbr luksusowych oraz dużej ilości przedmiotów o niskiej wartości. Proceder ten był możliwy, ponieważ w Zarządzie Łączności nie zostały przygotowane odpowiednie regulacje w tym zakresie, nie przestrzegano ogólnych wytycznych Ministerstwa Handlu Zagranicznego, lecz głównie dlatego, że uczestniczyły w nim wysoko postawione osoby. Byli to mjr Piotr Flam – zastępca szefa Wydziału Zaopatrzenia Technicznego, ppłk Józef Grabarczyk – m.in. w okresie 1 czerwca 1960–31 lipca 1961 r. zastępca szefa ds. technicznych Oddziału Organizacji Zarządu Łączności oraz nadzorujący ich płk Anatol Jegliński – dyrektor Zarządu Łączności. W rezultacie sprowadzono do kraju sprzęt o nienajlepszej jakości, za który przepłacono, a ponadto niekiedy nie spełniał nawet podstawowych wymogów MSW. Sprawa tych nadużyć nie była dotąd poruszana w znanych autorowi publikacjach, dlatego też, z uwagi na zachowanie się niemal kompletnej jej dokumentacji, jak również fakt, iż zakończyła się wyrokiem skazującym na więzienie dla osób w nie zamieszanych, warto byłoby ją opisać.